30 september 2014

Dom kallade sej mods

I det senaste avsnittet av Språket i P1 var det nån som hade ett mycket bra förslag: att vi alla bör skriva dom istället för de eller dem. Applåd! Dessa två former finns ju bara i skriftspråk och inte i talspråk, därför är dom ju helt onödiga. Själv har jag skrivit så ända sen jag lärde mej skriva. Dessutom skriver jag alltid mej, dej och sej istället för dom ålderdomliga och ologiska formerna mig, dig och sig.

En annan person i samma program tyckte däremot inte att det var bra att skriva dom, eftersom m:et i ordet tar så stor plats! Bättre att alltid bara skriva de, tyckte denna person. Men nu är det så att vokalen e i svenska språket inte uttalas "om", därför blir det naturligtvis tummen ner för detta förslag. Däremot skulle man kunna skriva de istället för det, t:et hörs ju ändå inte (och tar stor plats!). Det tänker jag dock inte börja göra än, eftersom förvirringen skulle kunna bli stor.

Om vi gjorde vårt skriftspråk enklare och mer logiskt skulle många skolelever kunna ägna sin energi åt viktigare saker än att lära sej onödiga skrivregler - t ex titta på film! Så här kommer ett filmtips! Nuförtiden skulle denna fantastiska film ha döpts till De kallar oss mods, men på 60-talet kunde man stava ordentligt.

4 kommentarer:

  1. Nu brukar man ofta lägga till ett upp efter de flesta verb så en modern titel bör väl vara "Dom kallar upp oss mods".

    SvaraRadera
  2. Javisst, om man öppnat upp för att starta upp med att skriva upp "dom", annars blir det ju "De kallar upp oss mods"....både Kenta & Stoffe hade nog gjort tummen ner (inte upp) för den titeln och tyckt den var riktigt krokig!

    SvaraRadera
  3. http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/787034-kan-du-skillnaden-pa-de-och-dem

    SvaraRadera
  4. Tack för länken, bäste Anonym. Som väl framgår av mitt inlägg ovan tycker jag synd om alla DOM som måste slösa tid på att lära sej skilja på två föråldrade skriftspråksord, när vi skulle kunna skrota båda. En gång i tiden (före 1905) skrev vi "hvad" istället för "vad", "äfven" istället för "även" osv. Skillnaden mellan nu och då tycks vara att nu vill man behålla skriftspråket så komplicerat och ålderdomligt som möjligt, medan man på den tiden ville göra det så modernt och enkelt som möjligt.

    SvaraRadera